14-12-11

Alweer Kerstmis

Daar staat hij weer, onze kerstboom, alles erop en eraan. Tierlantijntjes, lichtjes, nepsneeuw, engeltjes en ijspegeltjes inbegrepen. Niet zo mijn favoriete periode, zoals hier in vorige decembers ook al te lezen was. Maar, 't moet gezegd, als ik er dan toch aan meedoe, wil ik het ook goed doen. En dat is 't nu net, op een kerstboom hoort een "piek", de kroon op het werk, de illusie dat de ster van Bethlehem boven de huiskamer hangt, de kers op de taart, zeg maar. 't Is waarschijnlijk geen mode meer, want ik vind er geen meer in de winkels, zelfs niet bij Blokker :-)

En dan dwalen mijn gedachten af naar mijn kindertijd, en de tijd toen mijn kinderen klein waren, toen de kerstboom nog geen reden tot  stress was, toen het niet gaf dat hij er lelijk uitzag, als 't maar blonk. De ballen waren niet aangepast aan "het interieur" en niet aan de kersttafel die straks weer voor stress zal zorgen en hij was ook niet aangepast aan de laatste modetrends wat betreft kerstversiering. Ik denk aan  de watte die op het kerststalletje dienst moest doen als sneeuw en die in de fik vloog door een verdwaald vonkje van een vuurstokje. 

Er ligt weer watte op de kerststal, dezelfde stal als toen ik klein was. Kindje Jezus met Jozef en Maria, elk langs een kant van de kribbe met de os en de ezel om het kleintje warm te houden, en buiten de stal, langs de ene kant de herders met hun schapen, langs de andere kant de drie koningen met hun wierook en mirre. En in mijn in alle eerlijkheid bescheiden zoektocht naar een piek, viel het me ineens op dat kerststalletjes ook uit de mode zijn.

Geen Jozefkes en Maria's meer met Kerstmis. Vertellen mama's nog het kerstverhaal aan hun kleintjes? Is 't niet allemaal veel te veel commercie geworden?

Samen aan tafel zitten met mijn grote kinderen en mijn man, zo ongelofelijk fier zijn met hen, beseffen wat een mooi gezin ik heb, voor elk een klein cadeautje hebben, de gordijnen sluiten, een paar kaarsjes doen branden, en mij er niets van aantrekken dat de kerstboom er dit jaar eigenlijk een beetje scheef bij staat, dat zijn mijn plannen voor straks, met of zonder piek in die verdomde boom!    

Commentaren

Maar Leentje, laat mij nog veel genieten van je prachtige schrijfsels. Ik heb je veel te laat leren kennen. Hoewel, te laat, bestaat eigenlijk niet. Zoals het ook niet bestaat dat jij geen vis lust.
Groetjes
b

Gepost door: Brigitte | 14-12-11

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Trouwens als je een 'gewone' piek zoekt (dus geen stervorm) dan kan je die bij Fun wel vinden. Ik kocht me er een dit jaar omdat ik eindelijk ook nog wel eens een piek op de boom wilde hebben. De kinderen vinden het hopeloos ouderwets maar ik trek het me niet aan. En ook de kerststal zal zoals elk jaar tegen kerstmis weer op de kast staan. Nah!

Gepost door: Nana | 15-12-11

De commentaren zijn gesloten.