02-06-12

kinderliedjes.

Nooit, nooit meer zal voor mij een kinderdeuntje 't zelfde klinken na 't horen van de reportage op radio twee over een tentoonstelling van de geschiedenis van het kinderlied. 

Pas in de achttiende eeuw werden er liedjes gezongen die speciaal voor kinderen bestemd waren, al wat ervoor kwam waren volksliederen. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen. Die volksliederen werden opgeschreven vanaf 1544. Daaruit ontstonden de varianten voor kinderen. Dus veel van die teksten die wij kennen als heel braaf, hebben een dubbel niveau en zijn oorspronkelijk veel minder onschuldig.

Zo is Kortjakje een liedje met verschillende varianten. Wij denken aan een braaf meisje dat veel ziek is, alleen op zondag niet, maar oorspronkelijk was Kortjakje een dronkelap en kwam de naam van Cognac ...

"Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen", iedereen kan het zo meezingen met de kindjes ...             Hou je nu maar vast, want "de koning" duidt op het mannelijk geslacht, en de koning rijdt door de poort, de kerk,  het erf, moet ik het nog uitleggen?

'k Durf het niet meer zingen voor de kleintjes :-)

Commentaren

Kinderzieltjes zijn duidelijk niet zo gevoelig als het op zingen aankomt: mijn kleinkinderen zingen uit volle borst Klein Klein Kleutertje (zit daar ook iets achter?) mee in de versie van Kapitein Winokio/Kamagurka met op de achtergrond "vaoder, klopt er op!" Hilarisch vinden ze het!

Gepost door: omamoetje | 02-06-12

Met sprookjes is het net zo, maar misschien had ik dit niet moeten zeggen, want misschien durf je nu ook geen sprookjes meer vertellen.
Maar ach, de kinderen nu krijgen toch de 'propere' versie.

Gepost door: veerle | 04-06-12

Ach, verdorie, gemist die uitzending op de radio. Een onderwerp waar ik nochtans het fijne van wil weten. Maar dat van die sprookjes had ik liever niet geweten Veerle. ;-)
En Kapitein Winokio is idd een specialleke op zich. Hier zijn ze d'er niet zot van. Gelukkig maar want ikzelf ook niet.

Gepost door: Nana | 05-06-12

Heb hier jaren geleden al eens over gepost..en jawel omamoetje..kleinkleinkleutertje gaat over overspel!
:-)

Gepost door: mizzD | 06-06-12

De commentaren zijn gesloten.