01-07-12

Koken voor elke dag

 

DSC_0010.jpg't Stond op 't eerste blad ...

"Aan Leentje, om elke dag goed voor mij te zorgen, november 1977"

Zo aan het boek te zien heb ik goed voor hem gezorgd en dat doe ik nu nog ...

Mijn eerste kookboek van de boerinnebond, een cadeautje van mijn heel jong lief toen ... "om elke dag goed voor mij te zorgen" ... Ik vermoed dat geen enkele jonge gast dat nu zou durven geven aan zijn liefje, met zo'n boodschap erbij.

 Ik denk er het mijne over, de vrouwen in de boekskes en gazetten met hun dikwijls idiote uitspraken over vrouwenrechten en emancipatie. Zooo blij dat er twee geslachten bestaan, stel je voor dat er alleen maar vrouwen of alleen maar mannen op deze aardbol zouden zijn!

Maar toch, en toch ... zonder dat een mens het in de gaten heeft ... 1977-2012 ... ik tel op mijn vingers ... 35 jaar verder, bij het lezen van deze "Koken voor elke dag" ben ik versteld als ik achteraan in mijn kookboek het hoofdstuk lees over "Gasten ontvangen"

Op deze luie zondag keek ik er nog eens in.

" Toon u als gastvrouw blij te mogen ontvangen. Een goede gastvrouw verstaat de kunst haar gasten hartelijk te ontvangen en zich met ieder van hen bezig te houden. Men mag niet zien dat het u misschien een extra inspanning heeft gekost om tijdig klaar te komen. Ga, indien enigszins mogelijk, een halfuurtje rusten om te ontspannen en opgeruimd te zijn wanneer de gasten komen. Kleed u smaakvol, doch eenvoudig, de gastvrouw mag niet uitblinken door haar kleding. Bij een eetmaal zal de gastvrouw proberen niet eerder klaar te zijn met eten tot de traagste eter. Ze bedient zich liefst tweemaal om de gasten aan te zetten hetzelfde te doen. Het kan gebeuren dat sommige gasten nog aan elkaar moeten voorgesteld worden. Dan wordt altijd de belangrijkste persoon eerst voorgesteld aan de andere. Zo bv zegt u : " mag ik Mevrouw X voorstellen? Of: Ik geloof dat u mijnheer Y nog niet kent"

En nog veel meer, nog veel meer, ik bespaar het jullie, maar de gastheer moet ook iets doen ...ik heb het ergens gelezen maar vind het niet zo direct terug ... Nee, 'k vind het niet meer terug, wat de gastheer te doen heeft , echt niet :-)

pffff ... toch blij dat we anno 2012 zijn ... ook al ben ik nog altijd heel ouderwets* als ik naar jonge koppeltjes kijk. 

* En mijn man ook, naar zijn commentaar te horen toen ik hem een beetje voorlas: "misschien gaan we daar in de toekomst wel weer naartoe"

Hij zei het heel hoopvol :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaren

die heb ik ook nog, wel een andere versie zo te zien
het chocomousse recept die ik er ooit perfect uit volgde is wel niet te eten, betonhard :-)

Gepost door: fotorantje | 02-07-12

Moest de man misschien voor de wijn zorgen?

Ik heb dat boek (een iets recenter exemplaar) trouwens ook nog.

Gepost door: veerle | 04-07-12

Dit kookboek ken ik niet maar ik heb wel ooit een kookboek van de boerinnenbond gehad :-)
Achja, de etikette van vroeger vereiste dat hè, maar toen ging dat nog echt over arm en rijk. Vandaag de dag vereist de etikette hetzelfde voor de gastvrouw maar dan tussen rijk en rijk. De gastheer moest zich mengen tussen al de genodigden en zorgen voor de zakelijke contacten (die schonk geen wijn uit hoor).
(ik vond het "vroeger" toch fijner dan het heden zenne).

groetjes

Gepost door: maike | 09-07-12

Moest dat nu gebeuren kreeg de jongen in kwestie bij het volgende afspraakje 'Koken voor dummies' kado zodat hij het zelf ook zou leren denk ik. Of erger nog 'Koken voor vrijgezellen'. ;-)

Gepost door: Nana | 16-07-12

De commentaren zijn gesloten.